We zitten almaar langer voor de buis of de pc. Kinderen zitten uren voor de televisie of een ander scherm om te spelen, te chatten of zelfs hun huistaak te maken.

Maar ook volwassenen zitten almaar vaker voor de computer - op het werk, ‘s avonds of in het weekend -  en kijken ook vaak dagelijks tv. Kunnen al die activiteiten op het scherm het gezicht verslechteren en zijn zere ogen soms toe te schrijven aan de pc of een ander scherm? 

Hoeveel tijd zit u voor het scherm?

Hoe groter kinderen worden, hoe langer ze voor het scherm van de televisie, de gsm, de spelconsole of de computer zitten.             Alles samen komt men al gauw aan 2 uur scherm kijken per dag, dat is 20 uur per week. En hoe zit het met volwassenen? Veel volwassenen zitten de volle 35 uur van hun werkweek voor een computer. Daar komt thuis dan nog eens 30 uur tv en computer bij, ‘s avonds en/of in het weekend.

 

Welke gezichtsstoornissen zijn toe te schrijven aan het scherm?

Visuele vermoeidheid is voorlopig het enige symptoom dat met zekerheid toe te schrijven is aan het werk of een vrijetijdsbesteding op het scherm.

Visuele vermoeidheid is op zich onschuldig, maar komt wel enorm veel voor. Naar schatting 50 tot 90% van de mensen die urenlang voor een scherm zitten, heeft last van visuele vermoeidheid.

Het risico is des te groter naarmate iemand langer voor een scherm zit en niet op tijd en stond een pauze inlast.


Hoe is visuele vermoeidheid te herkennen?

De ogen worden rood, ze jeuken en zijn geïrriteerd. Ze tranen ook en soms doet de oogbol pijn. Deze symptomen gaan gepaard met hoofdpijn, nekpijn of rugpijn.

 

Verhoogt het scherm het risico op glaucoom

Glaucoom is een aandoening van de oogzenuw en gaat meestal gepaard met verhoogde druk in het oog. Ze wordt gekenmerkt door een verminderd gezichtsveld, onder meer door het afsterven van oogvezels. Werken op de computer wordt als een risicofactor voor glaucoom gezien, ook al is dit niet bewezen. Glaucoom komt in ieder geval wel vaker voor bij mensen die op de pc werken.

Ook al veroorzaakt het scherm geen echte gezichtsstoornissen (op visuele vermoeidheid na), het kan wel bepaalde bestaande afwijkingen aan te licht brengen, zoals foutieve refractie.
 

Praktische tips voor wie vaak aan de computer zit en de risico’s wil beperken

  • Wissel uw activiteiten op het scherm af met andere, als het kan meer fysieke activiteiten.
  • Neem een juiste houding aan voor het scherm. Zorg dat uw bureau op de juiste hoogte staat,dat uw armen horizontaal op het werkblad steunen,  dat uw bovenlichaam zich recht voor het scherm bevindt, dat uw ogen zich ter hoogte van het hoogste deel van het scherm bevinden (nooit eronder)…
  • Voorkom weerkaatsing op het scherm (ramen, lampen).
  • Laat uw ogen regelmatig rusten door even in de verte te kijken (meer dan 6 meter voor u uit).
  • Las ook regelmatig een pauze in. Sta op, loop even heen en weer en doe wat rekoefeningen.
  • Masseer regelmatig uw slapen, uw hoofdhuid, uw nek en de onderkant van uw hals.
  • Ga naar een oogarts om de risico’s te laten inschatten en verminder verergerende factoren zoals problemen met convergentie en refractie.
  • Overleg met uw oogarts of het nuttig kan zijn om een speciale computerbril te dragen. Zo’n bril is aangepast aan uw gezichtsvermogen en afgestemd op de werkafstanden tot het scherm (die verschilt van de afstand bij gewone brillen).
  • Ga ook zeker bij de minste twijfel naar een oogarts voor een eventuele gezichtsstoornis die los staat van uw activiteiten op het scherm of die misschien door zulke activiteiten versterkt wordt.
Artikel gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 28/03/2011
Bron: e-gezondheid.be